fbpx
skip to Main Content

De 8 stappen om doelgericht een nieuwe baan te vinden

Leestijd: 4 minuten

De 8 stappen om doelgericht een nieuwe baan te vinden

Lees hier hoe je gemakkelijk structuur aanbrengt aan je zoektocht naar een nieuwe baan.
Herken je dat: je hebt een inspirerend gesprek met iemand of je leest een tof artikel over werkplezier, en je staat bol van de motivatie om ook jouw ideale baan te vinden! Enthousiast ga je aan de slag, je vindt vacatures die je aanspreken en reageert zelfs. Hup, lekker bezig! Maar het directe resultaat blijft uit, misschien krijg je niet eens een reactie of je wordt niet uitgenodigd op gesprek. Langzaam kom je van je motivatie-wolk af en richt je weer op de dagelijkse sleur en je denkt ‘ach, ik heb het zo slecht nog niet’. Tot de volgende motivatie boost, en dan begint het feest weer opnieuw. Dit vreet energie en is niet echt duurzaam. En het is zonde want je blijft genoegen nemen met minder dan een episch werkleven.

Ontwijk de valkuilen

Het is natuurlijk heel mooi om te relativeren en te beseffen dat je misschien toch wel tevreden bent met je huidige werk. We zijn zelfs van mening dat het super belangrijk is om je huidige werk zo leuk mogelijk te houden, ook al ben je al (bijna) zeker dat je een nieuwe baan of eigen bedrijf wilt starten.
Maar wanneer je te lang en niet structureel, maar ad-hoc, bezig blijft met een nieuwe baan (onder)zoeken, zijn dit de gevaren:

 • Het duurt te lang waardoor je er steeds minder tijd en enthousiasme voor vrij maakt
 • Er is te veel ruimte voor twijfel en zelfkritiek: kan ik dit wel? Wil ik dit wel echt?
 • Je gaat genoegen nemen met een nieuwe baan die minder voldoet aan wat jij wilt, omdat je snel een nieuwe baan wilt.
 • Je wordt onzeker omdat je voor je gevoel steeds dezelfde soort vacatures met eisen tegenkomt, waarvan je denkt dat het niets voor jou is of dat je er toch niet aan kan voldoen. Bestaan er wel geschikte vacatures voor mij?

Twijfels en moed die je in de schoenen zakt zijn begrijpelijk, maar hoeven echt geen onderdeel uit te maken van jouw zoektocht naar leuker werk.

En dan nu de 8 stappen
Voor het onderzoeken en het vinden van een nieuwe baan is het juist belangrijk om een structuur aan te houden en dit project planmatig aan te pakken. Misschien klinkt dit heel saai, maar dat is het juist niet! Door te structureren en gericht aan de slag te gaan, houd je de motivatie en het vertrouwen hoog. En dat is wat jou gaat helpen naar die nieuwe baan!

 1. Maak een overzicht van wat je precies zoekt in een nieuwe baan.
  • Wat vindt je leuk en minder leuk aan je huidige werk of wat je hiervoor hebt gedaan?
  • Wat zijn je eisen en wensen waar jouw werkleven aan moet voldoen?
  • Maak een tijdsgebonden doel wanneer je die nieuwe baan bereikt wil hebben.
  • Maak een tijdlijn met jouw werk en privé doelen waar je eventueel rekening mee wilt houden in je keuze(s) voor een nieuwe baan.
  • Maak een planning in jouw agenda om elke week circa. 2/4 uur te besteden aan het zoeken, vinden en reageren op vacatures.
 2. Onderzoek onder welke functienamen jouw ideale baan zou kunnen vallen. Zoek online op functienamen die je al kent en maak een lijst van gerelateerde functienamen die er allemaal (kunnen) zijn voor de baan die je zoekt. Blijf deze lijst ook updaten.
 3. Maak een lijst met websites waar je vacatures kunt vinden en ga zoeken. Dit zijn bijvoorbeeld jobboards waar alleen maar vacatures op staan, zoals indeed. Daarnaast zijn er ook vakspecifieke jobboards. Bedenk ook bij welk soort bedrijven deze functies zijn en zet deze op je lijst erbij. Ga vervolgens zoeken op de jobboards en op de websites van die bedrijven naar vacatures en zoek op de functienamen uit stap 2.
 4. Selecteer vacatures die je aandacht hebben getrokken en start met grondig analyseren van de vacatureteksten. Selecteer per keer maximaal 2 vacatures om te beoordelen.
 5. Beoordeel vacatures.
  • Maak een lijst met wat je leuk en minder leuk lijkt aan deze vacature.
  • Maak een lijst met wat je al kan/weet van deze functie en wat je nog niet kan/weet.
  • Bedenk vragen om zeker te weten of jouw interpretatie van de functie en werkzaamheden klopt. Onthoud dat je van tevoren nooit echt weet hoe een baan in elkaar zit en jij zelf invloed hebt op hoe de functie wordt uitgevoerd. Om te voorkomen dat jij aannames doet over de functie en jouw geschiktheid, is het een must om vragen voor te bereiden en deze ook te stellen aan de telefoon voordat je besluit om te solliciteren. Bijvoorbeeld: “Hoe ziet een gemiddelde werkweek eruit?” en “Wat is het belangrijkste om deze baan goed uit te voeren?”. Aan de hand van de antwoorden kan je weer doorvragen!
 6. Check of de vacature de moeite waard is om op te reageren.
  Pak je lijstjes erbij van leuke en minder leuke punten en van je eisen en wensen, en denk aan de antwoorden uit het telefoongesprek. Als deze aardig overeenkomen met de vacature, zet dan de volgende stap.
 7. Maak jouw CV en brief. Nu kan je door middel van de antwoorden op jouw vragen heel persoonlijk en gericht reageren op de vacature. Pas altijd jouw taal, CV en brief aan op de vacature. Mocht je niet de geschikte kandidaat blijken, probeer dan altijd de reden te achterhalen zodat je dit weer in jouw volgende sollicitatie kan gebruiken.
 8. Houd bij op welke vacatures je hebt gereageerd en wat je bevindingen zijn.
  Door bijvoorbeeld een cijfer van 0-10 te geven, te plussen en te minnen, of te checken aan hoeveel eisen en wensen van jouw ideale werkleven deze baan voldoet. Deze manier zorgt ervoor dat je met elke sollicitatie, op een leuke en professionele manier alle informatie verwerkt wat jou weer een stap dichterbij die epische baan brengt.

Het is eigenlijk niet gek veel anders dan hoe je misschien jouw vakanties plant; een ontdekkingsreis waarbij je bijvoorbeeld onderzoekt wat je wil doen, in welk land of welke plaats je dat kunt vinden, hoe je er komt en wat je kan verwachten. Herhaal dit proces gestructureerd en heb plezier in jouw zoektocht!

Ga zelf aan de slag of krijg extra begeleiding op maat.
Met deze tips kan je zelf gestructureerd stappen zetten richting jouw ideale nieuwe baan. Als je hier wat hulp en begeleiding bij kan gebruiken, dan hebben wij ook hele laagdrempelige oplossingen voor je. Kies een oplossing die bij jou past en gegarandeerd dat je binnen no-time gericht actie onderneemt naar die nieuwe baan, zowel op korte als lange termijn.

De 8 Stappen Om Doelgericht Een Nieuwe Baan Te Vinden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top