fbpx
skip to Main Content

Zorg dat een carrièreswitch geen lijdensweg wordt

Leestijd: 3 minuten

Hoe kan je ervoor kan zorgen dat een carrièreswitch geen lijdensweg wordt, en je gestructureerd en helder de leiding neemt over veranderingen.

Wat wij van WorkAppic dagelijks tegenkomen bij samenwerkingen met mensen is dat mensen vaak dagen, weken, maanden of zelfs jarenlang denken over het maken van een carrièreswitch zoals bijv:.
– Van hobby werk maken
– Iets compleets nieuws/anders gaan doen maar geen flauw idee hebben wat het moet zijn
– In dezelfde branche of soort beroep bij een ander soort bedrijf aan de slag in een andere functie
– Binnen het bedrijf een andere (soort) functie doen

Tijdens dit nadenken gebeurt het regelmatig dat er alleen maar wordt nagedacht over een carrièreswitch en af en toe een schijnbeweging wordt gemaakt om actie te ondernemen.
Met hier over nadenken en af en toe actie ondernemen is natuurlijk niks mis mee,
Maar weet dat het praktischer, doelgerichter en leuk(er) kan!…

Weet dat een carrièreswitch (bijna) nooit van de 1 op de andere dag zal plaatsvinden. Misschien kan het bij sommige mensen voor de buitenwereld zo lijken, maar tot het moment dat iemand daadwerkelijk die baan, dat bedrijf, of die (wereld)reis start, of in het programma ik vertrek zit weet dan dat daarvoor meestal al een hoop denk- en uitzoekwerk aan is voorafgegaan .

Veel voorkomende denkfouten zijn:

Denkfout nummer 1 :

  • “Ik luister naar mijn gevoel en ik zie wel wat er op mijn pad komt…”

Waarom is het een denkfout om te luisteren naar je gevoel?

Omdat jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt, dus als jij weet wat je allemaal denkt over jouw werkleven kan je vooral meer vertrouwen en werken aan je gedachten zodat je hierdoor een goed gevoel kan creëren omdat je weet dat je jouw pad bent ingeslagen.

Waarom is het een denkfout om wel te zien wat er op jouw pad komt?
Stel dat je weekend weggaat naar een vreemde plaats en je zou wel zien waar je kan gaan slapen (op straat, in een hotel, airbnb, mensen die je op straat tegenkomt) of hoe je er komt (lopend, fietsend, auto, bus, trein, vliegtuig). Ga je dan ontspannen op reis, bereik je dan de bestemming die je wilt en bewandel je dan het pad dat je wilt bewandelen? 

Misschien wel, als je in alle vrijheid en spontaniteit wel ziet waar het schip strandt! Misschien als je volledig gelooft in het universum. Alle vrijheid en spontaniteit wilt hebben en houden om go with the flow gaan en daarna over alles kan en wilt zeggen dit is ment to BE. Als je hier blij en tevreden bent met het resultaat dat is dat natuurlijk heel mooi.
Maar om een carrièreswitch te maken waarbij je er ook structureel voor wilt zorgen dat je een bepaalde levensstijl, (werk)energie, en relaties gaat behouden, is het nodig om jouw gedachten te kennen en jouw pad uit te stippelen. En daaruit ontstaat juist alle ruimte, tijd en mogelijkheden om die carrièreswitch te maken.

Denkfout nummer 2:

  • Denken dat een carrièreswitch iets is dat je pas gedaan of bereikt hebt als je met een trofee van het wereldkampioenschap thuiskomt. Dan ben je intussen in je hoofd of in kleine stappen waarschijnlijk ook al (weer) bezig met iets nieuws.
    Waarom is dit een denkfout?

Een carrièreswitch is nooit helemaal klaar, er is nooit de finale van het toernooi. Weet daarom dat het belangrijk is om regelmatig te werken en reflecteren aan jouw werkleven zodat een carriereswitch geen grote stap of switch meer is maar een logisch en natuurlijke overgang van jouw werkleven.

Dus:

  • Blijf niet passief afwachten op wat er op je pad komt, maar ga en blijf actief je gedachten en gevoelens onderzoeken en bevragen 
  • Stippel globaal uit wat je zou willen doen, op basis van je gedachten en gevoelens. Zet bijvoorbeeld een groot doel op de lange termijn en vertaal dit naar korte termijn doelen en acties die hiernaar toe leiden
  • Probeer vervolgens kleine stapjes uit op een ander pad, proef van een andere invulling van werk, en combineer dit met je huidige situatie. Een carrièreswitch is een geleidelijk proces en er gebeurt van alles onder het oppervlak, voordat je de grote veranderingen kan doorvoeren.
  • Je bent eigenlijk altijd aan het begin, midden en einde van een veranderingsproces. Wanneer je je dit realiseert, kan je op elk moment opnieuw je gedachten en gevoelens onderzoeken en nieuwe doelen stellen en behalen, en zijn de mogelijkheden eindeloos!
  • Jij bent de inspector gadget van jouw eigen werkleven, dus zorg dat je de informatie die je hoort, leest, denkt, mee bezig bent die raakvlakken hebben met jouw ideale werkleven ergens archiveert en regelmatig onderzoekt, beoordeelt en blijf proberen.

Wil jij op een praktische, doelgerichte en leuke manier jouw gedachten en carrièreswitch onderzoeken en jouw eigen pad blijven creëren?. Luister dan naar jouw gevoel en je verstand en weet dat  WorkAppic jou kan ondersteunen met alle oplossingen die nodig zijn om jouw ideale werkleven te creëren…

 

Zorg Dat Een Carrièreswitch Geen Lijdensweg Wordt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top